Spruw tepel

Wanneer de baby spruw in de mond heeft, kan de schimmel gemakkelijk worden overgedragen op de tepel van de moeder tijdens de borstvoeding. De tepel is een fijne plek voor de schimmel om zich te vestigen. De resten van de moedermelk vormen een goede voedingsbron voor de schimmel. Spruw op de tepel kan voor een erg pijnlijke tepel zorgen, zeker wanneer er tepelkloofjes ontstaan.

Spruw borstvoeding

Spruw op de tepel wordt vrijwel altijd veroorzaakt door het geven van borstvoeding aan een baby met spruw in de mond. Omdat de schimmel die zorgt voor spruw erg besmettelijk is, kan één keer borstvoeding geven aan een baby met spruw al voldoende zijn voor een infectie. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten of de baby geen schimmelinfectie heeft. Hoewel spruw vrij onschuldig is, zorgt het wel voor veel overlast.

Borstvoeding geven terwijl er een schimmelinfectie op de tepel aanwezig is, kan erg pijnlijk zijn. De baby de juiste houding aan laten nemen kan de pijn verminderen, hoewel het geven van borstvoeding vaak wel onprettig blijft. Zeker wanneer er tepelkloofjes zijn ontstaan is het geven van borstvoeding voor zowel de moeder als de baby niet prettig.

Spruw tepel voorkomen

Wanneer uw baby spruw heeft, is het onverstandig borstvoeding te geven. Een oplossing is om te kolven en de baby vervolgens met de fles alsnog moedermelk te geven. Neem geen risico’s als de baby spruw heeft, want een enkele keer borstvoeding geven kan al genoeg zijn voor een besmetting.

Spruw tepel behandelen

Om spruw bij de tepel zo snel mogelijk te laten verdwijnen kan gebruik gemaakt worden van antischimmel medicijnen. Meestal kunnen deze medicijnen in zalfvorm gemakkelijk aan worden gebracht rond de tepel. De schimmelinfectie zal dankzij de medicijnen snel verdwijnen. Lees meer over de behandeling van spruw op de pagina spruw behandeling.