Spruw symptomen

Spruw is te herkennen aan een aantal duidelijke spruw symptomen. Het meest duidelijke symptoom van spruw is de aanwezigheid van een witte aanslag. Deze kan vrij pijnlijk aanvoelen en geeft een onprettig gezicht. Hoewel de symptomen niet ernstig zijn, zijn de symptomen wel storend en pijnlijk.

Symptomen spruw

 • Witte tot witgele aanslag in de vorm van stippen en/of plakken op de huid
 • Rode gevoelige huid
 • Witte afscheiding
 • Wondjes
 • Kloofjes
 • Volledig witte nagel (bij spruw onder de nagel)
 • Koorts (ernstige spruw en een zwak immuunsysteem)
 • Ziek gevoel (ernstige spruw en een zwak immuunsysteem)
 • Leverklachten (ernstige spruw en een zwak immuunsysteem)
 • Longklachten (ernstige spruw en een zwak immuunsysteem)
 • Darmklachten (ernstige spruw en een zwak immuunsysteem)

Witte tot witgele aanslag

Het meest duidelijke symptoom van spruw is toch wel de witte aanslag die hoort bij de schimmelinfectie. Afhankelijk van de ernst is de aanslag gevormd in witte stippen tot grote wit of witgele plakken. Kenmerk van de aanslag is, dat deze niet makkelijk verwijderd kan worden. Lukt het om de aanslag weg te vegen, dan blijft er vaak een gevoelige plek achter.

Rode, gevoelige huid

Wanneer geprobeerd wordt de aanslag weg te vegen dan blijft er vaak, maar niet altijd een gevoelige rode plek achter. De plek bevindt zich dan op de huid waar de witte aanslag eerst zat. De huid is dan dusdanig geïrriteerd door de schimmelinfectie dat de huid rood en gevoelig is geworden.

Witte afscheiding

Witte afscheiding als gevolg van de witte aanslag is een symptoom dat vaak voorkomt bij spruw. De witte afscheiding doet zich bijvoorbeeld veel voor wanneer spruw zich in en rond de vagina bevindt. Spruw in en rond de vagina wordt gekenmerkt door een witte afscheiding die vaak gepaard gaat met een rode, gevoelige tot pijnlijke huid.

Wondjes en kloofjes

De aanslag die past bij spruw is pijnlijk en kan ook zorgen voor het ontstaan van wondjes en kloofjes. Afhankelijk van de ernst en grootte van de wondjes en kloofjes kunnen deze erg pijnlijk zijn. Ook de locatie speelt hierin een rol. Kloofjes rond de tepel en geslachtsorganen worden in het bijzonder als zeer pijnlijk ervaren.

 

Spruw symptomen nagel en huid

Spruw ontstaat op de huid vooral op vochtige plekken. Onder de nagel kan spruw ontstaan bij een matige hygiëne. Spruw onder de nagel wordt gekenmerkt door een volledig witte nagel. Spruw op de huid wordt gekenmerkt door witte afzettingen in combinatie met een pijnlijke rode huid. De huid voelt branderig aan en is pijnlijk bij aanraking.

Ernstige spruw symptomen

In enkele gevallen kan spruw een vrij ernstige gedaante aannemen. In dergelijke gevallen ontstaat er koorts en een algemeen ziek gevoel. Soms kan de infectie zich ook binnen het lichaam verspreiden. Onder andere de lever, longen en darmen kunnen geïnfecteerd raken door de schimmel. Vooral mensen met een zwak immuunsysteem lopen het risico op complicaties als gevolg van spruw.