Spruw bij volwassenen

Hoewel spruw sneller ontstaat bij kinderen, kunnen ook volwassenen te maken krijgen met spruw. Net als bij kinderen en baby’s, wordt spruw bij volwassenen het meest gezien in de mond. Ook de geslachtsdelen, nagels en huid kunnen worden getroffen door de schimmelinfectie. Behandeling is vaak niet vereist, maar kan wel wenselijk zijn.

Spruw volwassenen herkennen

Spruw bij volwassenen wordt soms niet direct als dusdanig herkend. Hoewel de witte aanslag die de schimmel veroorzaakt goed te herkennen is, zorgt deze lang niet altijd voor serieuze klachten. Hierdoor wordt een schimmelinfectie regelmatig over het hoofd gezien. Vaak wordt spruw pas herkent bij volwassenen, wanneer de witte aanslag dik en duidelijk zichtbaar is, of wanneer spruw zorgt voor pijn en kloofjes.

De witte aanslag van spruw is redelijk dik en moeilijk weg te vegen. Wordt de aanslag weggeveegd, dan blijft er vaak een rode, gevoelige plek achter. Regelmatig zorgt de aanslag voor pijn en een branderig gevoel. Een schimmelinfectie in de vagina wordt vaak gekenmerkt door een meer rood gevlekte aanslag en witte afscheiding.

Spruw volwassenen besmettelijk

Spruw is een besmettelijke aandoening. De schimmel wordt makkelijk overgedragen op andere lichaamsdelen en is daarnaast erg sterk. De Candidaschimmel kan lange tijd overleven op oppervlaktes als deurklinken, bestek en glazen.

Spruw volwassenen voorkomen

Spruw is nooit volledig te voorkomen, maar de kans op spruw kan wel verkleind worden. Belangrijk is een goede hygiëne en een sterk immuunsysteem. Het immuunsysteem blijft sterk door goed te slapen en veelzijdig te eten.

Is er toch een schimmelinfectie ontstaan, dan is behandeling meestal niet vereist. Vaak wordt er, zeker bij volwassenen, toch voor gekozen de schimmel te behandelen om de schimmel snel te laten verdwijnen. De schimmel kan simpel bestreden worden met een zalf of crème die antischimmel medicijnen bevat. Lees hier verder over op de pagina spruw behandeling.