Spruw behandeling

In veel gevallen heeft spruw geen bijzondere behandeling nodig. De schimmelinfectie is vrij onschuldig en het lichaam is zelf in staat het evenwicht weer te herstellen. In sommige gevallen zorgt de schimmelinfectie echter voor veel last en is er de voorkeur voor een snelle behandeling. Ook wanneer de schimmelinfectie om andere redenen zo snel mogelijk moet worden opgelost kan er gekozen worden voor actieve behandeling.

Behandeling spruw

  • Antischimmelmiddelen
  • Medicijnen
  • Zalf met miconazal, terbifanine of nystatine
  • Crème met miconazal, terbifanine of nystatine

 

Spruw behandelen

Spruw kan gemakkelijk worden behandeld met antischimmelmiddelen. Vooral bij volwassenen wordt er vaak behandeld met medicijnen. Tegelijkertijd is men wel voorzichtig met het voorschrijven van de medicijnen, omdat overmatig gebruik kan leiden tot resistentie van de Candidaschimmel tegen de medicijnen.

In verreweg de meeste gevallen kunnen de medicijnen met een zalf of crème worden aangebracht. Meestal gaat het om een zalf of crème die miconazal, terbifanine of nystatine bevatten. Wanneer er sprake is van ernstige spruw, kan er ook voor worden gekozen antischimmel medicijnen in de vorm van tabletten voor te schrijven. Het is belangrijk een kuur van antischimmel medicijnen altijd af te maken, ook als de spruw al verdwenen is. Het risico bij te vroeg stoppen is dat de schimmelinfectie terugkomt. Daarnaast ontstaan er sneller resistenties tegen het medicijn bij de schimmel wanneer te snel wordt gestopt met de medicijnen.

Goede hygiëne en spruw behandeling

Een goede hygiëne kan het herstel van spruw bespoedigen en ook het risico op toekomstige schimmelinfecties verkleinen. Door een goede hygiëne blijft het evenwicht tussen schimmel en bacterie gewaarborgd en krijgt schimmel minder de kans om dit evenwicht te verstoren. De mond kan regelmatig gespoeld worden met water. Bij de geslachtsdelen, en met name bij de vagina, is het belangrijk niet dagelijks met sterke zeep te wassen. Dit kan het evenwicht verstoren en schimmel de kans geven het overwicht te krijgen. Dit leidt vervolgens tot spruw.