Spruw baby

Spruw bij baby’s komt relatief vaak voor. Vooral baby’s tot zes weken oud hebben een relatief grote kans om spruw op te lopen. Ongeveer 1 op de 25 baby’s krijgt in de eerste twee maanden te maken met spruw. Over het algemeen valt de mate van spruw die baby’s krijgen reuze mee, maar in enkele gevallen heeft de baby er dusdanig veel last van dat actieve behandeling gewenst is.

Spruw bij baby

Spruw komt vaker voor bij baby’s dan kinderen en volwassenen. Dit komt door de afwezigheid van een goed evenwicht in bacteriën en schimmels op de baby. Iedereen draagt bacteriën en schimmels met zich mee die in en gezond evenwicht samenleven. Bij een baby is dit evenwicht nog fragiel of zelfs afwezig. Hierdoor kan relatief gemakkelijk een schimmelinfectie ontstaan en daarmee spruw. De schimmel krijgt door het gebrek aan evenwicht de overhand.

Spruw baby herkennen

Spruw bij de baby is relatief gemakkelijk te herkennen. Spruw komt bij baby’s vooral in de mond voor. Wanneer de baby spruw in de mond heeft, is dit te herkennen aan kleine witte, of witgele plekjes op het slijmvlies. Deze plekjes zijn lastig weg te vegen. Bij ernstigere gevallen van spruw kunnen de witte plekjes grotere plakken vormen. De plekjes zijn gevoelig tot pijnlijk voor de baby. De baby kan hier onrustig van worden en bij de borstvoeding de tepel vaak loslaten.

Meest voorkomende plekken baby spruw

In verreweg de meeste gevallen ontstaat spruw bij de baby in de mond. Toch kan spruw ook op andere plekken op het lichaam ontstaan bij baby’s. Onder andere op de huid, onder de nagels en rond de geslachtsdelen zijn plekken waar een spruwinfectie kan ontstaan.

Spruw baby besmettelijk

Spruw is een besmettelijke aandoening. De schimmel is sterk en kan ook lange tijd overleven op objecten, zoals bestek of speelgoed. Vooral de moeder loopt het risico op besmetting via de baby. Wanneer de baby spruw in de mond heeft, kan de schimmel erg makkelijk op de tepel van de moeder worden overgedragen tijdens de borstvoeding. Andersom kan de moeder spruw op de baby overdragen bij de geboorte, wanneer er sprake is van spruw in de vagina.

Spruw baby behandeling

In principe heeft spruw geen behandeling nodig bij de baby. De aandoening is vervelend, maar niet schadelijk. Daarnaast is het lichaam in staat de schimmel zelf te bestrijden. Wanneer de baby echter teveel last heeft van de infectie, kan ervoor gekozen worden de schimmel actief te bestrijden met medicijnen. Meestal is dit medicijn makkelijk te gebruiken in de vorm van een zalf of crème. Lees hier meer over op de pagina spruw behandeling.